Lille have større – Ikke alle er velsignet med en meget stor have, med alle de tilhørende muligheder. Heldigvis kan selv en lille have være meget interessant og fængslende. Det er ikke for ingenting, at De Tuinen van Appeltern har snesevis af minihaver, der illustrerer dette. Du kan i hvert fald få en lille have til at se større ud, end den er. Her giver vi dig 6 tips.

 

Inspirationshave
1. Se ikke alt
Hemmeligheden bag mere rummelighed er primært låst i ‘ikke at kunne se alt’. En have, som du kan overskue helt, er kedelig. For layoutet starter vi som standard med 1/3-1/3-1/3-reglen. Højst 1/3 af din have bør være brolagt. 2/3-delen er til greenen, hvoraf halvdelen skal være højere end 90 cm. Hvis din have er rigtig lille, så du med 1/3 del til belægning ikke kan klare den med din terrasse, så skal du kompensere for det manglende grønt i jordoverfladen i væggen og over dig, med klatreplanter , tilgroede pergolaer og træer. Den rumlige effekt skabes i bunden ved at placere de højere og lavere planter korrekt i den tilgængelige plads.

Se også ‘5 tips til brug af pergola’.

Inspirationshave
2. Bryd din synslinje
I havearkitektur taler man ofte om en sigtelinje. Det ville være nødvendigt i enhver have. Og fair er fair, hvis du har en stor have, hvor du kan se i det fjerne på landskabet, en pynt eller bænk, så er det fantastisk. I en lille have er den afstand simpelthen ikke der, og du skal forsøge at skabe den. Vi har allerede nævnt, at det er vigtigt, at du ikke skal overskue alt i en mindre have, men du kan gøre endnu mere. At bryde din synslinje er også et middel til at få din have til at virke større. En hæk, en blok af hække, en mur, et kunstværk, et permanent plateau, et par store krukker, de har alle den samme afbryder, men faktisk udvidende effekt.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts